Skip to the content
Kongernes Samling Koldinghus©

Kongernes Samling

Koldinghus

Vi tilbyder 20% rabat på entré til Koldinghus i kombination med et ophold hos os.

Er du til spændende historie og smukke bygningsværker? Så må du endelig ikke gå glip af denne borg og tidligere kongeslot. Koldinghus slot blev grundlagt i 1268 af Erik Klipping, som var en dansk konge fra 1259 til 1286.

Koldinghus har haft flere forskellige funktioner gennem århundreder, som fæstning, kongeslot, ruin, museum og forhandlingssted for adskillige fejder. Der har været tider med storhed og tider med fald.

I dag er Koldinghus en del af Kongernes Samling og er med til at fortælle historien om det danske monarki igennem spændende udstillinger såsom Dronningens Broderier.

I lære ved hoffet

I lære ved hoffet

Alle børnegrupper i alderen 7-16 år kan prøve kræfter med nogle af de færdigheder, der var vigtige for unge adelsmænd og -kvinder i renæssancen.

​​Bliv ført tilbage til renæssancens Koldinghus af slottets udklædte guider og oplev, hvordan adelen levede og legede for 500 år siden. Kom på rundvisning og hør slottets historie, fortalt fra Kæmpetårnet og nede i den skumle fangekælder, hvor kraniet bor.

​Lær at danse i Kirkesalen og kom på fægteskole og lær krigsfægtningens tricks og teknikker af professionelle fægtemestre. Alle bliver klædt ud i tidssvarende dragter fra Den Kongelige Systue inden dansen og duellerne starter. Tilbuddet henvender sig til grupper på op til 50 børn fra 1.- til 10. klassetrin. Tilbuddet tilpasses børnenes alder og ønsker.​

 

Flora Danica
Iben Kaufmann©

Verdens Vildeste Stel

Flora Danica

Permanent udstilling – forventes at stå indtil 2030.

Flora Danica-stellet er verdens bedst bevarede pragtstel fra 1700-tallet, og så er det dansk. Det består af 1.530 intakte dele, hvor man i udstillingen kan se store dele af stellet på Koldinghus. Flora Danica-stellet er mere end bare utroligt smukt porcelæn, der afspejler den danske naturs planter i formatet 1:1-størrelse. Det er også et stel, som er knyttet til mange myter og historier.

Stellet rummer en række blomsterkurve, skabt til at dekorerer bordet under de kongelige tafler. Levende blomster på bordet blev i 1700-tallet anset for en uskik hvorfor blomsterne her er i porcelæn.

Koldinghus hjemmefra
Kongernes Samling Koldinghus©

Virtuelt besøg på Koldinghus

Har du nogensinde været på Koldinghus? Set de store sale, oplevet kirkesalen og mistet pustet på de mange trin op i kæmpetårnet?

Tag på virtuelt besøg på Koldinghus hjemmefra. Her kan du bevæge dig frit rundt i slottets sale og tårnværelser. Du kan zoome ind på genstande og detaljer og læse uddybende informationer om slottet.

Linket nedenfor fører dig til Kongernes Samling Koldinghus hjemmeside, hvor du kan opleve Koldinghus, zoome ind på historiske genstande og læse om alle salene og deres historie.

Koldingshus slot

I 1200-tallets Kolding havde slottet en vigtig beliggenhed i forhold til at kunne forsvare landets grænse mod hertugdømmet Slesvig. I middelalderen fungerede Koldingshus altså som forsvarsborg og var kendt, som Arensborg eller Ørneborg. Det var først fra 1451, at navnet kendtes som Koldinghus.

Gennem hele middelalderen medførte beliggenheden af Koldinghus, at det blev en af landets vigtigste borge. Selvom mange jyske borge blev nedbrudt, bevarede man dog både Koldinghus og Riberhus, som var vigtige forsvarsværn mod den sydlige grænse. Grundet beliggenheden blev mange møder og forhandlinger omkring Sønderjyllands forhold til resten af kongeriet henlagt til Koldinghus.

I 1536 ændrede Koldinghus karakter fra forsvarsborg til renæssanceslot, da Christian d. 3 besteg tronen efter Grevens Fejde. Christian d. 3 og hans dronning Dorothea fjernede alle spor efter borgen og ombyggede det til et royalt residens. Koldinghus blev dermed Danmarks første rene civile slot.

Efter flere århundrede med forskellige bosiddende konger blev slottet på 2 grufulde dage efterladt øde. Natten mellem den 29. og 30. marts i 1808 udbrød der brand i skorstenen til vagtstuens kamin på slottet. Ilden kunne ikke bekæmpes, men efterlod Koldinghus som en ruin.

Først efter små 60 år opstod tanken om at genopbygge slotsruinen efter, at H.C. Andersen havde udtalt sig om bevarelse og beskyttelse af denne. Dette hindredes dog af krigen i 1864 og det var først i 1890, at genopbygningen for alvor kom i gang. Her blev museet på Koldinghus stiftet, som var den drivende kraft bag restaureringen. Det færdige resultat blev iværksat i 1970’erne og kan den dag i dag opleves på Koldingshus slot.

Kom i julestemning på Koldinghus julemarked

Hvis du overvejer et besøg på Koldinghus i december måned, vil du få en helt særlig oplevelse udover det sædvanlige. Hvert år afholder Koldinghus et overdårligt julemarked med over 80 udstillere. Her kan blandt andet opleves et fødevaremarked med julebag, julesnaps, julespecialøl og alle andre tænkelige julespecialiteter.

Udstillerne på julemarkedet vil vise kunsthåndværk, keramik, juledekorationer, glaskunst, tøj, tasker og meget mere. Måske kan du finde en fin julegave til én, du holder af eller tage forskud på julegaverne til dig selv?

Slottet vil være pyntet op og julemusikken vil spille i Riddersalen, hvor der også kan nydes æbleskiver, kaffe, te, sodavand og økologisk saft. Har du børn med, har de mulighed for at deltage i juleworkshops.

Det er ikke kun indendørs, julestemningen er i top. I slotsgården er der opstillet et stort telt med varme, hvor man kan købe gløgg, klejner og kandiserede æbler. Du kan ikke andet end komme i julestemning med et glas dampende gløgg i den ene hånd, en æbleskive i den anden og tonerne af julemusik i ørerne.

Gourmet restaurant på Koldinghus

Koldinghus er placeret centralt i Kolding, og her finder du også en gourmet restaurant. Restaurant Madkælderen kan både benyttes af slottets besøgende, men du kan også komme ind uden at betale entre til museet.

Madkælderen ligger i den hyggelige kælder under nordfløjen på Koldinghus slot. Atmosfæren er autentisk og med tid til alle gæster. Der sættes en ære i at skabe et gourmet-eventyr for dig og dine nærmeste. På restaurant Madkælderen bruges lokale råvarer til at præsentere en overdådig frokostbuffet eller en unik aftensmiddag.

Besøger du Koldinghus i løbet af dagen, kan det anbefales at smage Madkælderens frokostbord, som er fyldt med danske, traditionelle frokostretter. Frokosten gøres endnu mere speciel ved at blive indtaget i de smukke, historiske omgivelser i slotskælderen. I 1700-tallet blev lokalerne brugt til konditori og i dag føres kærligheden til madlavningen videre. Respekten for at bibeholde og vise det gamle murværk og hvælvingerne i loftet topper den autentiske oplevelse.

Oplev en aften i Madkælderen

En særlig aften, du kan opleve torsdag, fredag og lørdag under dit ophold i Kolding, er en unik middag på slottet. Madkælderen på Koldinghus har sammensat en helaftensoplevelse med fokus på årstidens råvarer fra små producenter i nærområdet, samt masser af smag og overraskelser.

Helaftensmenuen indtages i de smukke og autentiske omgivelser, der præges af den historiske stemning, som hænger i kælderens rå murværk.

Hver måned bydes på en ny menu, som starter med en aperitif og snacks, efterfuldt af 4 retter. Du tilbydes en vinbuffet, som du selv kan forsyne dig med under hele middagen. Hvis du ikke er til vin, præsenteres en nøje sammensat juicemenu afstemt til hver ret. Aftenen afsluttes med kaffe, avec og sødt, hvilket sætter punktummet for en oplevelsesrig og smagfuld gourmetaften. Skal du sikre en plads, er det nødvendigt at bestille bord.

Hvis du er i Kolding og søger en særlig smags- og sanseoplevelse , må du ikke gå glip af denne mulighed for en historisk aften på restaurant Madkælderen på Koldinghus.

Hold et eventyrligt bryllup på Koldinghus

Koldinghus giver muligheden for, at du og din kommende ægtemand eller –kvinde kan opleve den vigtigste dag i jeres liv i eventyrlige og historiske omgivelser.

I kan blive viet i den smukke kirkesal eller nogle af slottets andre sale. Der er både mulighed for at få en borgerlig og kirkelig vielse, alt afhængigt af hvad I foretrækker.

Efter vielsen kan der afholdes både reception og bryllupsfest i lokaler på Koldinghus. Der er mange historiske rum, som er ideelle til at afholde en mindeværdig fest. Det kan f.eks. være i Christian 3.s kapel, som har direkte udgang til slotsgården eller den smukke slotskirke med den stemningsfulde sal.

I samarbejde med restaurant Madkælderen planlægges borddækning og menu, så I ikke skal tænke på andet end hinanden og jeres gæster på denne betydningsfulde dag. Madkælderens professionelle personale vil servere gourmetmad i fantastiske omgivelser, der kan give jer det eventyrbryllup, som I altid har drømt om.

Efter brylluppet kan I også overnatte hos Kolding Hotel Apartments, som er samarbejdspartner med Koldinghus.